På onsdagen röstade EU-parlamentet i Strasbourg om en rapport kring social dumping inom EU. Rapporten gick ut på att stoppa dumpningen av löner och arbetsvillkor för anställd personal som arbetar tillfälligt i andra unionsländer.
Representanterna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade alla för initiativet medan majoriteten av de borgligas representanter röstade emot. Den enda av allianspartiernas representanter som avvek var centerpartiets Fredrick Federley som inte röstade i frågan, vilket inte heller vänsterpartiets Malin Björk gjorde.
De som ställde sig bakom rapporten var i klar majoritet och omröstningen slutade med 458 för, 199 mot och 34 nedlagda.
Rapporten som är framtagen av utskottet för sysselsättning och sociala frågor innehåller en rad förslag. Rapporten gäller alla yrken där anställda är utstationerade och inte enbart mot transportbranschen. Dock handlar ett stycke om just kampen mot social dumpning i transportindustrin.
Bland annat motsätter sig nu en majoritet i EU-parlamentet en liberalisering av cabotagereglerna tills gällande regelverk förstärkts. Rapporten uppmuntrar kommissionen att föreslå förbättrade regler i syfte att underlätta övervakning av cabotagetrafiken.
Några andra förslag:
* Intensifierad övervakning av arbets- och vilotider inom vägtrafiksbranschen. Rapporten efterlyser en förbättring av utrustningen för övervakning och ett snabbt införande av smarta färdskrivare för yrkesmässig användning för att säkerställa att befintlig lagstiftning följs.
* Uppmanar kommissionen att överväga skapandet av ett operatörsregister i syfte att samla alla relevanta uppgifter om transportör, fordon och förare som samlas in under kontroller vid vägarna.
* Intensifierade kontroller av tillämpningen av perioder av arbete, tillgänglighet, körning och vila samt konsekvent åläggande av sanktioner för allvarliga överträdelser.
* Överväga inrättandet av en europeisk vägtrafikmyndighet, för att säkerställa ett korrekt genomförande av EU-lagstiftningen och för att främja standardisering och samarbete mellan alla medlemsstater på vägtransportområdet.
* Samordna och stärka samarbetet om vägtransportlagstiftningen mellan nationella myndigheter, bland annat genom informationsutbyten för att stödja genomförandet av lagstiftning och säkerställa lika villkor för operatörerna.
* Uppmanar medlemsstaterna att samarbeta närmare med Euro Contrôle Route och nätverket för europeiska trafikpolisen (Tispol).
* Uppmanar kommissionen att i samarbete med arbetsmarknadens parter upprätta ett nationellt kollektivavtal som tillämpas på korrekt sätt i alla medlemsstater.
* Uppmanar kommissionen att se över kombidirektivet för att undanröja otillbörliga metoder och efterlyser ytterligare åtgärder för att säkerställa efterlevnaden av den sociallagstiftning som rör kombinerad transport.
* Uppmanar de medlemsstater som har ett vägavgiftssystem att ge kontrollmyndigheterna tillgång till insamlade avgiftsdata för utvärdering, bland annat i syfte att bättre kunna kontrollera cabotagetransporterna.
Rapporten påminner också om att det efter ändringarna i det europeiska regelverket för mobila arbetstagare 2012 är obligatoriskt att tillämpa de sociala rättigheterna i den stat där handeln eller tjänsten äger rum.
Inlägget Klar EU-signal mot olaga cabotage och social dumping dök först upp på Trailer.se.