Sveriges Åkeriföretag har i samarbete med analysföretaget Rementum tagit fram en unik nyckeltalsundersökning baserat på 10 års branschsiffror kring ekonomisk status och utveckling mellan år 2006-2016. 6479 företag har ingått i analysen och huvuddelen är aktiebolag.
SÅ berättar att är mer fokuserad och detaljerad än exempelvis den statistik som myndigheten för Trafikanalys publicerar vartannat år. Den syftar till att belysa olika verksamhetsområden såsom bygg-och anläggning samt fjärrtransporter för att nämna några.
En sak är tydlig enligt denna rapporten, åkerinäringen försvarar en stark position i värdekedjan, trots mycket tuff konkurrens, blygsam marknadstillväxt och ständigt ökade krav från omvärlden.
Branschen omsätter drygt 160 miljarder kronor årligen, motsvarande cirka 4 % av Sveriges BNP, och präglas av konjunktursvängningar med varierande under- och överkapacitet som följd.
Vinstmarginalen (före skatt) var år 2015 i genomsnitt 3,7 % för de 3500 aktiebolagen som ingick i mätningen. Det är högre än det historiska snittet, men indikerar ingen överlönsamhet i en bransch där investeringstunga beslut avlöser varandra. Som exempel kan tanktransporter nämnas, ett segment där skräddarsydda fordon ska klara mycket höga restriktioner och kraftig belastning, vilket innebär höga fordonskostnader och hög förändringstakt. 4,5 miljoner kronor för ett fordon är inte ovanligt, vilket kan jämföras med den mer lättrörliga fjärrtrafiken där en lastbil för ändamålet kan köpas för cirka 1,5 miljoner kronor.
Några verksamhetsområden, som fjärrtransporter och jordbrukstransporter, uppvisar relativt lägre lönsamhet över tid. En delförklaring kan vara höga investeringskostnader (jordbruk), hård konkurrens (fjärr), och priskänsliga kunder (bägge).
Fjärrtransporter har enligt rapporten, trots extremt hård konkurrens från låglöneländer och hög konjunkturkänslighet redovisat resultat över förväntat det senaste året. Det kan delvis förklaras med stark industrikonjunktur, omfattande konsolideringar, försiktiga investeringar och låga drivmedelspriser.
– Siffror är siffror och måste sättas i ett större sammanhang där fler faktorer spelar in. Det blir därför missvisande att tala om generella branschfenomen. Tillväxt och lönsamhet skiljer sig avsevärt – både konjunkturellt och strukturellt – mellan olika tjänstesegment, säger Ulric Långberg, branschchef, Sveriges Åkeriföretag.
Inlägget Positiva siffror i SÅ-rapport dök först upp på Trailer.se.