Lastbilar och lastväxlare hamnar hamnar allt oftare i ett annat land efter försäljningen. Längre livslängd gör också att lastbilars livscykel vinner nya mil – istället för att skrotas. Ny statistik publicerad av Klaravik i en pressrelease visar att var tredje lastbil exporteras, vilket är en fördubbling under de senaste fem åren.
Utvecklingen på Klaravik bekräftas även av den årliga sammanställningen av den totala svenska marknaden som Bilvision, informationsförmedlingstjänsten i fordonsbranschen, gör varje år. Från 2013 fram till slutet 2018 visar Bilvisions nationella statistik att andelen tunga lastbilar som gått på export nästan fördubblats, från 18,3 procent till hela 33,8 procent.
Österut populäraste slutmålet
Bland länderna i topp märks Polen och baltländerna Estland, Lettland och Litauen och när ett fordon är slutkört som helhet finns det också intresse för reservdelar, berättar Carita Nero, försäljningschef på Laravik vidare: Det handlar om stora fordon med många komponenter och även om en detalj har gjort sitt finns det alldeles uppenbart en vilja till att plocka isär och återanvända. Det är ett effektivt sätt att konsumera, där lastbilsbranschen åtminstone som helhet är långt framme.
Vanligaste exportmärket för lastbilar som säljs på Klaraviks auktionsplattform är Volvo, tätt följt av Scania, med Mercedes på en tredjeplats och MAN på en fjärdeplats.
Inlägget Många begagnade lastbilar går på export dök först upp på Trailer.se.