På måndag ska infrastrukturminister Tomas Eneroth och EU:s övriga transportministrar förhandla om det så kallade vägtransportpaketet. På dagordningen står då bland annat nya cabotageregler och här har man bland annat diskuterat att förare och/eller lastbil ska återvända till hemlandet efter en cabotageperiod. Det har också pratats om en ”avkylningsperiod”, det vill säga att en lastbil inte får återvända till ett land – för att inleda en ny cabotageperiod – under ett visst antal dagar.
– Vår utgångspunkt är att cabotagetransporter ska vara tillfälliga. Vi kan inte ha en ordning där utländska åkerier åker väldigt lång tid på svenska vägar, säger Tomas Eneroth till Trailer.
Tomas berättar att han pratat med kolleger i många EU-länder. Det finns en vilja att komma överens, men det finns områden där man tycker väldigt olika. (Och det är ett känt faktum att en del företrädare för östra Europa gärna vill ha en helt avreglerad trafik, reds anm)
– Om vi når en överenskommelse finns det säkert områden där vi önskat lite mer, men i förhållande till den bristande reglering vi har idag så är jag övertygad om att det kommer att bli en betydligt bättre reglering och det är det viktigaste för svensk åkerinäring, säger Tomas Eneroth.
Under ministerrådsmötet kommer man också att diskutera kombidirektivet och införandet av en ny generation färdskrivare som ger utökade kontrollmöjligheter.
Thomas Eneroth räknar med att det kan bli en lång dag och natt med förhandlingar i Bryssel. Och även om inget är klart förrän man nått en överenskommelse så är han alltså optimist.
Inlägget Eneroth optimist inför viktigt EU-möte dök först upp på Trailer.se.