Trailers artikel om den svenska vinterväghållningen har väckt ett stort intresse. Läsarkommentarerna understryker den kritik vi fått längs vägarna och de oegentligheter vi dokumenterat under de senaste åren, så vi valde att ställa frågorna till infrastrukturminister Tomas Eneroth. Är det så illa med svensk vinterväghållning? Vad kan vi göra åt det? Vad vill regeringen göra?
– Jag har ju inte suttit som infrastrukturminister så länge, svarade Tomas Eneroth, men jag har tagit och jag tar de här frågorna på största allvar. Framför allt håller jag en ständig dialog med transportbranschen för att jobba för ökad trafiksäkerhet, men också för justa villkor för seriösa åkare.
– Vi var väldigt snabba med att införa kravet på gps-sändare i bilarna som kör halkbekämpning för att kunna följa upp vad som görs, förklarar Tomas. Detta efter att vi fått ärva ett nedmonterat vägunderhåll och en osäker vinterväghållning efter en tidigare regering som prioriterat skattesänkningar. De fakta som vi samlar in med hjälp av gps-tekniken ska sedan analyseras av en tredje part.

Tomas Eneroth sysslade med trafikfrågor redan innan han blev infrastrukturminister. Här i en debatt med moderaternas Anna Kinberg Batra.
Är du beredd att låta staten ta över ansvaret helt och hållet istället för att fortsätta med upphandlingsförfarandet?
– Det är jag inte. I alla fall inte i nuläget. Vi har tagit ett stort steg för att ha bättre koll på att väghållarna gör det jobb de åtagit sig. Detta måste fungera bättre och nu kan vi gå vidare efter att den här säsongens insatser analyserats.
Vad ser du som viktigaste frågorna när det gäller trafiksäkerhet och tunga fordon?
– Säkerheten är oerhört viktig, både för chaufförerna och för alla andra som rör sig i trafiken. Jag är för vinterdäck på hela ekipaget inklusive släpet och det både på svenska och utländska fordon. Det skulle dessutom ge rättvisare villkor för de seriösa åkerier som redan valt att satsa på detta. Våra viktiga transportleder som E4 ska alltid vara säkra och farbara. Det som hände vid Jönköping i början av februari ska inte behöva hända. Då var det både lastbilar och bussar som fick stopp, sedan får vi reda ut om det berodde på fordonens däckutrustning eller vinterväghållningen.
Du är för rättvisare villkor. Hur når vi det?
– Jag kommer att lägga en proposition om beställaransvar när det gäller transporterna, svarar Tomas. Det kommer att få avgörande betydelse när det gäller brott mot cabotageregler.
Inlägget Infrastrukturministern om vinterväghållningen dök först upp på Trailer.se.